Condiții utilizare site

Pentru a evita propagarea mesajelor transmise cu rea credință, sub protecția anonimatului, fapt ce ar agrava și mai mult comunicarea publică în această perioadă deosebit de gravă, avertizorii au obligația de a completa datele de identificare (nume, prenume, unitatea medicală unde activează și numărul de telefon) pentru a obține validarea de publicare:

  • la începutul fiecărui text  pe care îl urcă direct pe site, astfel încât jurnaliștii interesați să-și poată documenta în siguranță povestea (chiar dacă îl urcă direct pe site, textul va deveni vizibil doar după validarea de către operator care verifică dacă au fost îndeplinite condițiile)
  • la începutul fiecărui text  pe care îl trimit pe mail către operatorului site-ului pentru validare și postare pe site – valabil doar pentru cei care nu știu/nu vor să posteze direct pe site

Nu sunt acceptate și publicate mesaje de la avertizori care povestesc ce au auzit de la alte persoane. Toate mesajele trebuie să facă referire la situațiile pe care le-au experimentat în mod direct și de care sunt siguri că sunt reale. 

Exemple:

a) “Managerul de spital a refuzat să achiziționeze măști. Știu acest lucru din discuții directe cu managerul sau am văzut dovezi în acest sens” – DA, se publică (Responsabilitatea pentru veridicitatea informației însă îți aparține)

b) “Un coleg a sunat la Ministerul Sănătății și i s-a spus că…” – NU se publică (roagă-l pe coleg să scrie el peronsal pe medipress.ro sau scrie tu în locul lui însă oferă datele lui de identificare cu acordul lui)

Jurnaliștii trebuie să solicite datele de logare printr-un mail trimis de pe adresa redacției. Nu sunt acceptate mailuri de gmail etc. Mailul trimis trebuie să conțină “numele, prenumele și funcția în cadrul redacției”. Este singura măsură identificată momentan prin care se evită accesul pe site pentre cei care nu reprezintă mass-media.

Mesajele avertizorilor nu vor fi accesibile decât jurnaliștilor care se vor înregistra pe site. 

Jurnaliștii trebuie să respecte regulile de citare a sursei dacă preiau materiale publicate de avertizori pe medipress.ro sau dacă utilizează ca punct de plecare în propria investigație informații de pe medipress.ro. Fiind un serviciu gratuit și care nu conține publicitate pe site, citarea sursei este esențială pentru creșterea notorietății medipress.ro în rândul medicilor. Astfel, aceștia vor fi încurajați să iasă public, fapt ce în final servește tot mass-media și interesul public.

Medipress.ro nu își asumă nicio responsabilitate pentru produsul final ce va fi livrat publicului, rezultat în urma interacțiunii dintre Avertizori și Jurnaliști. Responsabilitatea publicării textelor în de către jurnaliști le aparține în exclusivitate și este rezultatul deciziei lor în ce privește modul în care au documentat/verificat informațiile puse la dispoziție de Avertizori, inclusiv verificarea identității acestora.

Avertizorii își asumă, de asemenea, întreaga responsabilitate pentru informațiile oferite.